De beste plekken om te mountainbiken op Gran Canaria

8 juni 2023
De beste plekken om te mountainbiken op Gran Canaria

Gran Canaria is een waar paradijs voor mountainbikeliefhebbers. Het eiland biedt een gevarieerd landschap, van uitgestrekte bergen tot pittoreske kustlijnen en verborgen valleien. Met meer dan 300 zonnige dagen per jaar en een uitstekend netwerk van paden en routes, is Gran Canaria de perfecte bestemming voor zowel beginners als ervaren mountainbikers. In dit artikel ontdek je de beste plekken om te mountainbiken op Gran Canaria.

Maspalomas en Playa del Inglés

Het zuiden van Gran Canaria is misschien het meest bekend om zijn zandstranden en toeristische resorts, maar het gebied heeft ook een aantal fantastische mountainbikeroutes. Maspalomas en Playa del Inglés zijn goede uitvalsbases om de omliggende zandduinen, bergen en kustgebieden per fiets te verkennen.

Een populaire route begint bij de vuurtoren van Maspalomas en volgt de kustlijn naar het westen, met een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan. Na een paar kilometer bereik je de ruige kliffen van Ayagaures, waar je kunt genieten van een adembenemend uitzicht op de kloof en de Ayagaures dam. Vanaf hier kun je terugkeren naar Maspalomas of verder rijden naar het schilderachtige dorpje Fataga.

Fataga en de Barranco de Fataga

Het dorp Fataga, gelegen op ongeveer 20 kilometer van Maspalomas, is een uitstekend startpunt voor het verkennen van het centrale deel van Gran Canaria. Het dorp ligt aan de rand van de Barranco de Fataga, een indrukwekkende kloof met steile kliffen, terrasvormige landbouwgronden en kleine witgekalkte huizen.

Een van de meest uitdagende en spectaculaire routes in dit gebied is de beklimming van de Pico de las Nieves, de hoogste berg van Gran Canaria op 1.949 meter. De tocht begint in Fataga en volgt een steile, kronkelende weg naar de top. Onderweg passeer je dennenbossen, vulkanische landschappen en adembenemende vergezichten. De afdaling naar het dorpje San Bartolomé de Tirajana is eveneens spectaculair, met haarspeldbochten en een prachtig uitzicht op de Roque Nublo en de Tejeda-vallei.

Roque Nublo en de Tejeda-vallei

Roque Nublo, een van de meest iconische bezienswaardigheden van Gran Canaria, is een enorme basaltrots die 80 meter boven de omliggende bergen uittorent. Het is een populaire bestemming voor wandelaars en mountainbikers, met verschillende routes die naar de top leiden.

Een van de meest uitdagende routes begint in het dorp Tejeda en volgt een steile klim naar de voet van Roque Nublo. Vanaf hier kun je genieten van een panoramisch uitzicht op het centrale bergmassief van Gran Canaria en de omliggende valleien. Na een pauze bij Roque Nublo daal je af naar La Culata, een klein dorpje omgeven door dennenbossen en terrasvormige landbouwgronden. Vanaf La Culata kun je verder rijden naar het stuwmeer Presa de las Niñas of terugkeren naar Tejeda via een andere route.

Tamadaba en de Agaete-vallei

Het Tamadaba natuurpark, gelegen in het noordwesten van Gran Canaria, is een van de groenste en meest ongerepte gebieden van het eiland. Het park is bedekt met dennenbossen, laurierbossen en inheemse flora, en biedt een uitstekend netwerk van paden en routes voor mountainbikers.

Een populaire route in dit gebied begint in het dorp Agaete en volgt een kronkelende weg naar het dennenbos van Tamadaba. Vanaf hier kun je genieten van een spectaculair uitzicht op de Agaete-vallei, de kliffen van Faneque en de Atlantische Oceaan. De route gaat verder door het natuurpark, langs het stuwmeer Presa de los Pérez en eindigt in El Risco, een klein kustdorpje met een prachtig strand en indrukwekkende watervallen.

Cruz de Tejeda en de noordkust

De Cruz de Tejeda, een bergpas op 1.500 meter hoogte, is een uitstekend startpunt voor het verkennen van het noordelijke deel van Gran Canaria. Vanaf hier kun je verschillende routes volgen die je door spectaculaire landschappen, historische dorpen en ongerepte kustlijnen leiden.

Een van de meest uitdagende routes in dit gebied is de afdaling naar de noordkust, waarbij je steile, smalle paden en haarspeldbochten tegenkomt. Onderweg passeer je dennenbossen, laurierbossen en kleine dorpjes zoals Moya en Arucas. Eenmaal aan de kust kun je genieten van een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan en de imposante kliffen van de noordkust.

Gran Canaria is zonder twijfel een paradijs voor mountainbikers, met een uitgebreid netwerk van paden en routes die geschikt zijn voor alle niveaus. Van de zandduinen van Maspalomas tot de steile kliffen van de noordkust, er is voor elk wat wils. Dus pak je fiets en ontdek de verborgen schoonheid van Gran Canaria!