De prachtige Iglesia de San Francisco de Asís in Gran Canaria

10 augustus 2023
De prachtige Iglesia de San Francisco de Asís in Gran Canaria

Gran Canaria, een van de prachtige Canarische Eilanden, is een populaire vakantiebestemming vanwege de adembenemende stranden, het levendige nachtleven en het fascinerende culturele erfgoed. Een van de verborgen parels van dit eiland is de Iglesia de San Francisco de Asís, een historische kerk die een bezoek waard is tijdens je verblijf in Gran Canaria.

Geschiedenis van de Iglesia de San Francisco de Asís

De Iglesia de San Francisco de Asís is een van de oudste kerken op Gran Canaria en dateert uit de 16e eeuw. De bouw van de kerk begon in 1567 en werd voltooid in 1595. Het werd oorspronkelijk opgericht als onderdeel van een Franciscaans klooster, maar na de opheffing van de kloosters in Spanje in de 19e eeuw, werd de kerk omgevormd tot een parochiekerk. Sindsdien is het een belangrijk religieus en cultureel centrum in de stad.

Architectuur en kunstwerken

De architectuur van de Iglesia de San Francisco de Asís is een mix van verschillende stijlen, waaronder gotisch, renaissance en Mudéjar, wat een weerspiegeling is van de rijke geschiedenis van Gran Canaria en de invloeden van verschillende culturen op het eiland. De kerk heeft een indrukwekkende gevel met een prachtig roosvenster en een ingangsportaal dat versierd is met elegante pilaren en bogen.

Bij het betreden van de kerk wordt je aandacht meteen getrokken naar het prachtige altaarstuk. Dit indrukwekkende kunstwerk is gemaakt in de 18e eeuw en is een prachtig voorbeeld van de barokke stijl. Het altaarstuk toont het leven van Sint Franciscus van Assisi, de patroonheilige van de kerk, en bevat prachtige houtsnijwerken en vergulde ornamenten.

De muren van de kerk zijn versierd met talrijke schilderijen en fresco's die verschillende religieuze thema's weergeven. Onder de meest opmerkelijke kunstwerken bevinden zich een schilderij van Christus aan het kruis, een afbeelding van de Maagd Maria en een schilderij van San Juan Bautista. Veel van deze kunstwerken zijn gemaakt door lokale kunstenaars uit Gran Canaria en zijn belangrijke voorbeelden van de artistieke traditie van het eiland.

Binnenplaats en tuinen

Naast de prachtige architectuur en kunstwerken, biedt de Iglesia de San Francisco de Asís ook een rustige binnenplaats en tuinen waar bezoekers kunnen ontspannen en genieten van de rustige sfeer. De binnenplaats is omgeven door hoge muren en beschikt over een fontein en verschillende zitjes. De tuinen zijn prachtig aangelegd met bloemen, struiken en bomen die typisch zijn voor Gran Canaria.

In de tuinen bevindt zich ook een klein museum dat gewijd is aan de geschiedenis van de kerk en het Franciscaanse klooster. In het museum kunnen bezoekers meer te weten komen over het leven van de Franciscaanse monniken op Gran Canaria en de invloed van hun aanwezigheid op het eiland. Er worden verschillende historische voorwerpen tentoongesteld, zoals oude manuscripten, religieuze relikwieën en kunstwerken.

Evenementen en vieringen

De Iglesia de San Francisco de Asís is niet alleen een belangrijk religieus en cultureel centrum, maar ook een locatie voor verschillende evenementen en vieringen gedurende het jaar. Een van de belangrijkste feesten die in de kerk worden gevierd, is het feest van Sint Franciscus van Assisi, dat elk jaar op 4 oktober plaatsvindt. Tijdens dit feest wordt er een speciale mis gehouden, gevolgd door een processie door de straten van de stad.

Daarnaast vinden er regelmatig concerten en culturele evenementen plaats in de kerk, variërend van klassieke muziek tot lokale volksmuziek. Deze evenementen bieden een unieke gelegenheid om te genieten van de prachtige akoestiek van de kerk en de rijke culturele traditie van Gran Canaria.

Praktische informatie

De Iglesia de San Francisco de Asís is gelegen in het hart van de stad en is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer of te voet. De kerk is dagelijks geopend voor bezoekers, maar houd er rekening mee dat er tijdens religieuze diensten mogelijk geen toegang is voor toeristen. De toegang tot de kerk is gratis, maar er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd om het onderhoud en de restauratie van het gebouw te ondersteunen.

Een bezoek aan de Iglesia de San Francisco de Asís is een unieke kans om een stukje van de rijke geschiedenis en cultuur van Gran Canaria te ontdekken. Of je nu geïnteresseerd bent in architectuur, kunst of gewoon op zoek bent naar een rustige plek om te ontspannen, deze prachtige kerk is zeker een bezoek waard tijdens je verblijf op het eiland.