Ontdek de adembenemende schoonheid van Barranco de Guiniguada op Gran Canaria

7 mei 2023
Ontdek de adembenemende schoonheid van Barranco de Guiniguada op Gran Canaria

Gran Canaria, een van de meest populaire vakantiebestemmingen van de Canarische Eilanden, staat bekend om zijn gouden zandstranden, levendige nachtleven en prachtige natuurlijke landschappen. Hoewel de stranden van Maspalomas, Playa del Inglés en Puerto Rico de meeste toeristen aantrekken, zijn er op het eiland tal van verborgen juweeltjes te ontdekken. Een daarvan is Barranco de Guiniguada, een indrukwekkende kloof die zich uitstrekt van de bergen van Gran Canaria tot aan de hoofdstad, Las Palmas. In dit blogartikel nemen we je mee op een verkenningstocht door dit fascinerende gebied en geven we je tips voor een onvergetelijke wandelervaring.

Een stukje geschiedenis over Barranco de Guiniguada

De naam "Guiniguada" komt van het inheemse woord "Guinigada" of "Guiniguadix", wat "plaats van overvloed" betekent. Dit verwijst naar de vruchtbare grond en het overvloedige water van het gebied, die door de inheemse bevolking, de Guanchen, werden gebruikt voor landbouw en veeteelt.

Barranco de Guiniguada heeft een rijke geschiedenis die ver teruggaat tot de pre-Spaanse tijd. Het is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen op Gran Canaria, met talloze rotstekeningen, grotwoningen en nederzettingen van de inheemse bevolking. Na de Spaanse verovering in de 15e eeuw werd het gebied gekoloniseerd en getransformeerd door de bouw van terrassen, dammen en molens. Vandaag de dag is het een beschermd natuurgebied en een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers.

De flora en fauna van Barranco de Guiniguada

Een van de redenen waarom Barranco de Guiniguada zo'n aantrekkelijke bestemming is, is de overvloed aan inheemse flora en fauna die je tijdens je wandeling kunt tegenkomen. Het gebied is thuis voor meer dan 180 plantensoorten, waarvan vele endemisch zijn voor de Canarische Eilanden. Je kunt genieten van het zien van prachtige bloeiende planten zoals de Canarische margriet, het Canarische viooltje en de tajinaste, evenals indrukwekkende inheemse bomen zoals de drakenboom en de Canarische den.

Daarnaast is Barranco de Guiniguada ook de thuisbasis van verschillende diersoorten. Zo kun je tijdens je wandeling vogels spotten zoals de Canarische torenvalk, de Berthelot's pieper en de blauwe vink. Ook reptielen zoals de Gran Canaria reuzenhagedis en amfibieën, zoals de Gran Canaria groene kikker, zijn in het gebied te vinden.

Wandelen in Barranco de Guiniguada

Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt volgen om Barranco de Guiniguada te verkennen. De meest populaire route begint in het dorp Santa Brígida en eindigt in Las Palmas, met een totale afstand van ongeveer 10 kilometer. De wandeling is relatief eenvoudig en geschikt voor wandelaars van alle niveaus.

Tijdens je wandeling zul je genieten van een verscheidenheid aan landschappen, van dichte laurierbossen en pijnboombossen tot terrasvormige akkers en schilderachtige dorpjes. Onderweg kom je enkele historische bezienswaardigheden tegen, zoals de oude molens van Santa Brígida, de kerk van San Juan Bautista en de Jardín Canario, een botanische tuin met een grote verzameling inheemse plantensoorten.

Een andere route die je kunt volgen is de "Sendero de las Brujas" (Heksenpad), een 5 kilometer lange rondwandeling die begint en eindigt in het dorp Tafira Alta. Deze wandeling neemt je mee door een betoverend laurierbos en langs enkele fascinerende archeologische vindplaatsen, zoals de Cueva de las Brujas (Heksen Grot), waar inheemse rotstekeningen en aardewerk zijn gevonden.

Praktische tips voor je bezoek aan Barranco de Guiniguada

Barranco de Guiniguada is zonder twijfel een van de meest betoverende plekken op Gran Canaria. Het biedt een unieke kans om de prachtige natuur, rijke geschiedenis en fascinerende cultuur van het eiland te ontdekken, ver weg van de drukke toeristische gebieden. Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of gewoon op zoek bent naar een ontspannende dag in de natuur, een bezoek aan Barranco de Guiniguada zal je zeker niet teleurstellen.