Ontdek de betoverende Iglesia de San Juan Bautista in Gran Canaria

7 augustus 2023
Ontdek de betoverende Iglesia de San Juan Bautista in Gran Canaria

Gran Canaria, het op twee na grootste eiland van de Canarische Eilanden, is een populaire vakantiebestemming die bekend staat om zijn prachtige stranden, adembenemende landschappen en het hele jaar door zonneschijn. Maar wist je dat Gran Canaria ook een rijke geschiedenis en cultuur heeft die wacht om ontdekt te worden? Een van de meest opvallende historische monumenten op het eiland is de Iglesia de San Juan Bautista, een prachtige kerk die zowel bezoekers als lokale bewoners blijft fascineren. In deze blogpost zullen we de geschiedenis, architectuur en betekenis van deze betoverende kerk verkennen.

Een korte geschiedenis van Iglesia de San Juan Bautista

Gelegen in het pittoreske dorpje Arucas, werd de Iglesia de San Juan Bautista oorspronkelijk gesticht in de 15e eeuw, kort na de komst van de Spaanse veroveraars op het eiland. De kerk werd gebouwd ter ere van Johannes de Doper, de beschermheilige van Arucas. Door de eeuwen heen is de kerk verschillende keren gerenoveerd en uitgebreid als gevolg van aardbevingen, branden en andere natuurrampen.

De huidige kerk, die we vandaag de dag bewonderen, werd grotendeels gebouwd tussen 1909 en 1977 en is een prachtig voorbeeld van neogotische architectuur. Het ontwerp is geïnspireerd op enkele van de meest beroemde kathedralen in Europa, zoals de Notre-Dame in Parijs en de kathedraal van Keulen. De architect, Manuel Vega March, heeft zorgvuldig gewerkt om een harmonieus en indrukwekkend gebouw te creëren dat past bij het landschap en de geschiedenis van Arucas.

Architectuur en kunstwerken

De Iglesia de San Juan Bautista is een prachtig voorbeeld van neogotische architectuur, gekenmerkt door hoge spitse bogen, slanke zuilen en rijke versieringen. De façade van de kerk is bijzonder indrukwekkend, met drie grote portalen die versierd zijn met beeldhouwwerken van heiligen en andere religieuze figuren. Boven de ingang bevindt zich een prachtig roosvenster, dat een kleurrijk lichtspel creëert als de zon door het glas in lood schijnt.

Bij het betreden van de kerk valt meteen het prachtige interieur op, dat verrijkt is met talloze kunstwerken en versieringen. De muren en plafonds zijn versierd met fresco's die scènes uit het leven van Johannes de Doper en andere heiligen uitbeelden. Het hoogaltaar, gemaakt van wit marmer, is een indrukwekkend kunstwerk op zich, met fijn beeldhouwwerk en verguldsel.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Iglesia de San Juan Bautista is het indrukwekkende orgel, dat in 1911 werd geïnstalleerd door de Belgische orgelbouwer Aquilino Amezua. Het orgel heeft meer dan 2.000 pijpen en is een van de grootste en meest waardevolle orgels op de Canarische Eilanden. Regelmatig worden er orgelconcerten gehouden in de kerk, waar bezoekers kunnen genieten van de prachtige klanken van dit historische instrument.

Naast het orgel herbergt de kerk ook een schat aan religieuze kunst, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en kostbare voorwerpen. Enkele van de meest opvallende werken zijn een 16e-eeuws beeld van de Maagd Maria en een schilderij van de Kruisiging, toegeschreven aan de beroemde Canarische schilder Cristóbal Hernández de Quintana.

De betekenis van de Iglesia de San Juan Bautista voor de lokale gemeenschap

De Iglesia de San Juan Bautista is niet alleen een architectonisch meesterwerk en een toeristische attractie, het is ook een belangrijk spiritueel centrum voor de lokale gemeenschap. De kerk speelt een centrale rol in het religieuze en sociale leven van Arucas en is het toneel van talrijke vieringen en evenementen gedurende het jaar.

Een van de meest populaire feesten is het feest van San Juan Bautista, dat elk jaar op 24 juni wordt gevierd. Tijdens dit feest komen de inwoners van Arucas samen om de beschermheilige van hun stad te eren met processies, muziek, dans en vuurwerk. Het hoogtepunt van de viering is de optocht van het beeld van Johannes de Doper door de straten van Arucas, vergezeld door een kleurrijke menigte van gelovigen.

Een bezoek aan de Iglesia de San Juan Bautista

De Iglesia de San Juan Bautista is een must-see attractie voor iedereen die Gran Canaria bezoekt. De kerk is dagelijks geopend voor bezoekers en de toegang is gratis. Rondleidingen zijn beschikbaar op aanvraag, waarbij deskundige gidsen de bezoekers meenemen op een reis door de geschiedenis en architectuur van dit indrukwekkende bouwwerk.

Naast de kerk zijn er nog veel meer bezienswaardigheden te ontdekken in Arucas, zoals de historische oude stad, de botanische tuin Jardín de la Marquesa en de beroemde rumdistilleerderij Arehucas. Met zijn charmante straatjes, vriendelijke mensen en rijke cultuur, is Arucas zeker een bezoek waard tijdens je verblijf in Gran Canaria.

De Iglesia de San Juan Bautista is een van de meest opvallende en betoverende monumenten van Gran Canaria. Met zijn indrukwekkende neogotische architectuur, rijke geschiedenis en prachtige kunstwerken, is het een must-see attractie voor iedereen die het eiland bezoekt. Of je nu geïnteresseerd bent in religie, kunst of gewoon de schoonheid van de kerk wilt bewonderen, de Iglesia de San Juan Bautista zal je zeker betoveren en inspireren.