Ontdek de geschiedenis van Casa de Colón: het huis van Columbus op Gran Canaria

15 september 2023
Ontdek de geschiedenis van Casa de Colón: het huis van Columbus op Gran Canaria

Als je op Gran Canaria bent, is Casa de Colón een van de must-see attracties. Dit prachtige huis, gelegen in het hart van Las Palmas de Gran Canaria, is een van de belangrijkste historische gebouwen van het eiland. Het is niet alleen een museum, maar ook een cultureel centrum waar je meer kunt leren over de geschiedenis van de Canarische Eilanden en de rol die ze speelden in de ontdekking van Amerika. In deze blogpost nemen we je mee op een reis door de geschiedenis van Casa de Colón en ontdek je waarom het zo'n belangrijke plek is op Gran Canaria.

De oorsprong van Casa de Colón

Casa de Colón, wat letterlijk betekent "het huis van Columbus", is een gebouw uit de 15e eeuw dat oorspronkelijk diende als residentie van de eerste gouverneur van Gran Canaria, Pedro de Vera. Later, in 1488, werd het gebruikt als tijdelijke residentie van Christopher Columbus tijdens zijn eerste reis naar Amerika. Columbus zou het huis hebben bezocht voordat hij naar de Nieuwe Wereld vertrok, en het is zelfs mogelijk dat hij er een paar dagen heeft gewoond.

Het museum van Casa de Colón

Tegenwoordig is Casa de Colón een museum dat is gewijd aan de geschiedenis van de Canarische Eilanden en de ontdekking van Amerika. Het museum is verdeeld over verschillende kamers en tentoonstellingsruimten, elk met een specifiek thema. Je kunt er onder andere zien hoe de Canarische Eilanden werden ontdekt, wat de rol van de eilanden was in de ontdekking van Amerika en hoe het dagelijkse leven er in de 15e eeuw uitzag.

Een van de hoogtepunten van het museum is de kaartencollectie. Casa de Colón heeft een indrukwekkende verzameling kaarten en atlassen uit de 16e en 17e eeuw, en sommige van deze kaarten tonen de Canarische Eilanden en Amerika zoals ze er destijds uitzagen. Het is fascinerend om te zien hoe de kaarten in de loop der tijd zijn veranderd en hoe de cartografie zich heeft ontwikkeld.

Het culturele centrum van Casa de Colón

Casa de Colón is niet alleen een museum, maar ook een cultureel centrum. Er worden regelmatig tentoonstellingen, concerten en andere culturele evenementen georganiseerd. Het centrum heeft een eigen bibliotheek en archief, waar je meer kunt leren over de geschiedenis van de Canarische Eilanden en Amerika.

Bij Casa de Colón kun je ook deelnemen aan verschillende educatieve activiteiten. Zo zijn er rondleidingen voor scholen en zijn er workshops waarbij kinderen kunnen leren over de geschiedenis van de Canarische Eilanden en de ontdekking van Amerika. Dit maakt Casa de Colón een geweldige plek om te bezoeken voor het hele gezin.

Hoe kom je bij Casa de Colón

Casa de Colón bevindt zich in het historische centrum van Las Palmas de Gran Canaria, op ongeveer 20 minuten rijden van de luchthaven. Je kunt er komen met de bus of taxi, maar als je de stad te voet wilt verkennen, kun je ook een wandeling maken vanaf het strand van Las Canteras.

Casa de Colón is een belangrijke plek op Gran Canaria, zowel vanwege de geschiedenis van het gebouw zelf als vanwege de rol die de Canarische Eilanden speelden in de ontdekking van Amerika. Het museum en culturele centrum bieden een fascinerende kijk op deze geschiedenis en zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent of gewoon meer wilt weten over de Canarische Eilanden, Casa de Colón is een must-see attractie op Gran Canaria.