Ontdek de indrukwekkende Caldera de Bandama op Gran Canaria

19 mei 2023
Ontdek de indrukwekkende Caldera de Bandama op Gran Canaria

Gran Canaria, een van de prachtige Canarische Eilanden, is een waar paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. Naast de spectaculaire stranden en bruisende badplaatsen, beschikt het eiland over een gevarieerd landschap dat wacht om ontdekt te worden. Een van de meest opvallende natuurlijke wonderen op Gran Canaria is de indrukwekkende Caldera de Bandama, een enorme vulkanische krater die zowel boeiende geologische kenmerken als adembenemende uitzichten biedt. In deze blogpost nemen we je mee op een ontdekkingstocht door de Caldera de Bandama en geven we tips voor het plannen van je bezoek aan deze fascinerende plek.

Wat is de Caldera de Bandama?

De Caldera de Bandama, gelegen in het noordoosten van Gran Canaria, is een grote vulkanische krater die ongeveer 1000 meter in diameter en 200 meter diep is. Het is een van de meest indrukwekkende geologische formaties op het eiland en een belangrijk natuurmonument. De krater is ongeveer 5000 jaar geleden ontstaan door een krachtige explosie die plaatsvond toen ondergronds water in contact kwam met hete lava. Hierdoor ontstond een uniek landschap dat tegenwoordig een belangrijke toeristische attractie is.

Hoe bereik je de Caldera de Bandama?

De Caldera de Bandama is gemakkelijk te bereiken met de auto vanuit de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria. De rit duurt ongeveer 20 minuten en volgt de GC-3 en GC-4 snelwegen. Er is parkeergelegenheid bij het bezoekerscentrum, dat zich op de rand van de krater bevindt.

Als je geen auto hebt, is het openbaar vervoer ook een optie. Er zijn regelmatig bussen vanuit Las Palmas naar Santa Brigida, waar je vervolgens kunt overstappen op een bus naar de Caldera de Bandama. De totale reistijd met het openbaar vervoer is ongeveer een uur.

Wandelen in de Caldera de Bandama

Een bezoek aan de Caldera de Bandama is niet compleet zonder een wandeling door dit unieke landschap. Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt volgen, afhankelijk van je tijd en ervaring.

Ruta del Calderón Hondo

Deze route is de meest populaire en toegankelijke route in de Caldera de Bandama. Het is een lusvormig pad van ongeveer 3 kilometer lang, dat begint en eindigt bij het bezoekerscentrum. De route neemt je mee langs de rand van de krater, waar je kunt genieten van panoramische uitzichten over het landschap en de omliggende dorpen. Het pad is goed aangegeven en niet erg uitdagend, waardoor het geschikt is voor wandelaars van alle niveaus.

Ruta del Fondo de la Caldera

Voor een meer uitdagende wandeling kun je de route naar de bodem van de krater volgen. Dit pad is ongeveer 2 kilometer lang en daalt af naar de kraterbodem, waar je een uniek perspectief krijgt op de vulkanische formaties. Houd er rekening mee dat dit pad steiler en rotsachtiger is dan de Ruta del Calderón Hondo en daarom meer geschikt is voor ervaren wandelaars met goede schoenen.

Ruta de La Montaña de Bandama

Als je op zoek bent naar een langere wandeling, kun je de 7 kilometer lange route rondom de Montaña de Bandama volgen. Dit pad neemt je mee langs de rand van de krater en de omliggende heuvels, waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht op het eiland en de oceaan. Deze route is het meest geschikt voor ervaren wandelaars en duurt ongeveer 3 tot 4 uur om te voltooien.

Wat neem je mee tijdens je bezoek aan de Caldera de Bandama?

Een bezoek aan de Caldera de Bandama is een geweldige manier om te genieten van de natuurlijke schoonheid van Gran Canaria, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hier zijn enkele tips voor wat je mee moet nemen tijdens je bezoek:

De Caldera de Bandama is een fascinerende en indrukwekkende plek om te bezoeken op Gran Canaria. Het biedt unieke geologische formaties en adembenemende uitzichten die je nergens anders op het eiland zult vinden. Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of gewoon op zoek bent naar een ontspannen wandeling, de Caldera de Bandama is een must-see bestemming tijdens je vakantie op Gran Canaria. Maak je klaar om te genieten van de natuurlijke schoonheid en het avontuur dat je te wachten staat in deze ongelooflijke vulkanische krater!